14 Temmuz 2012 Cumartesi

Giyim

Giyim, insan vücudunu dış etkilerden korumak ve aynı zamanda örtünmek ihtiyacı ile ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise giyim, bu ihtiyaçların yanısıra süslenmek ve çalışma ortamının gerektirdiği şartlara uyum sağlamak gibi bir çok amaca hizmet edecek şekilde gelişmeler göstermiştir ve bu gelişmeler gün geçtikçe artmaktadır.
Giyiminizde yapacağınız doğru seçimler, sizin toplum içindeki yerinizi belirlemede davranışlarınız kadar önemli bir yere sahiptir.
Peki bu seçimi yaparken hangi kriterler söz sahibidir?
Bu kriterlerden ilki Cinsiyet faktörü. Kişinin kız ya da erkek oluşu giyimini etkileyen önemli bir kriterdir.
Bir diğer faktör de yaş faktörü. Bebek, çocuk, genç, yetişkin, orta yaş ve yaşlı bireylerin giyim tarzları birbirinden farklıdır ve giyimde seçim yaparken bu yaş faktörüne uygun seçimler yapmak da doğru seçimde önemli bir yere sahiptir.
Bir başka faktör Sosyal Çevre ve Sosyal Statü. Giysilerin giyileceği ortama ve çalışma ortamına göre giyilmesi ve seçilmesi dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktadır.
Sosyal Yaşantı da bir başka faktördür. Evde daha rahat giysiler giyeriz fakat kutlama, düğün gibi yerlerde kıyafet seçimimin bu kadar rahat olmaz.
Mevsime dikkat etmeden giysi seçmek olur mu? Mevsime göre farklı giyim ihtiyaçları meydana gelir. Kışın giydiğimiz giysileri yazın, yazın giydiğimiz giysileri de kışın giymek ne kadar doğru ve yerinde olur sizce?
Bir başka unsur da Zevk. Bireylerin birbirinden farklı giyinme tarzları ve zevkleri vardır. Birinin beğendiği bir giysi başka biri tarafından beğenilmeyebilir, onun zevkine ve tarzına uygun olmayabilir.
Önemli faktörlerden biri daha, Moda. Daha önce giyilmesi düşünülmeyen kıyafetlerin Moda denilen bir akımla birlikte göz alışkanlığı kazanılması sonucunda büyük kitleler tarafından kabul görüldüğü daha önce gözlemlenmiş bir durumdur.
Çocuk kıyafetlerini seçerken, çocukların hareketliliğini dikkate almalıyız. Bu nedenle seçeceğimiz giysilerin sağlıklı, sık yıkanabilen, terletmeyen ve mevsime uygun, doğal tekstil malzemelerinden üretilmiş olmalarına özellikle dikkat etmeliyiz. Çocuğun yaşına uygun olarak çeşitli süsleyicilerin kullanılması ve şık ve sevimli giysilerin seçilmesi çocuğun zevkini geliştirir.
İç Giyim Seçimi, Kadın, Erkek ya da çocuk iç giyimleri doğrudan insan tenine temas ettiği için mevsime uygun olarak ince pamuklu ya da yünlü dokumalar kullanılır. Sık sık yıkanabilen, vücudu saran iç giyimlerde sentetikler sağlık açısından tercih edilmemelidir.
Dış Giyim Seçimi, Dış giyim seçiminde giyimi etkileyen faktörler dikkate alınır.
Cinsiyete Göre
Bayan Giyimi: Kadınların, iyi bir görünmek ve başkaları üzerinde iyi bir izlenim bırakmak için giydikleri giysilerdir. Gece elbise grubuna Abiye denir.
Erkek Giyimi: Erkeklerin giydiği, toplumdaki sosyal statülerine ve modaya göre değişiklik gösterebilen giysilerdir.
Çocuk Giyimi: Çocuğa kişilik kazandıran, onun büyüme ve gelişmesine engel olmayan rahat ve kullanışlı giysilerdir.
Giysi Çeşidine Göre
İç Giyim: Tene direk temas eden, teri emen, rahat ve sağlıklı kumaşlardan yapılmış giysilerdir.
Dış Giyim: İç Giyim üzerine giyilen, modaya, çevreye, yaşa, iklime, ekonomik duruma, sosyal yaşantıya, kumaş özelliğine göre değişiklik gösteren giysilerdir.
Barınma, beslenme ve giyim insanların temel gereksinimidir. Giyinmeye duyulan gereksinimin eski çağlarda, insanların vücutlarını doğanın etkilerinden koruma düşüncesinden doğmuştur. Dünyada insanlar dışında bütün canlıların dış etkenlerden korunması için değişik korunma etkenlere sahiptirler. Örneğin Ayılarda Post olduğu gibi.
İnsanların güzel görünme ve dikkatleri üzerine çekme arzu ve istekleri, daha iyi ve daha güzeli arama çabaları ile iyi giyim deyimi ortaya çıkmıştır.
Daha iyi ve güzeli arama duygusu, yıpranan, eskiyen giysinin yerine aynısını değil de farklısını edinme isteği ile moda olayı başlamıştır. Modanın tarihi ve tarihçesi
İnsanoğlu, örtünmek değil de giyinmek istediği anda belki de bilinçsizce de olsa moda kavramını yaratmış oluyordu aslında moda da amaç giysinin ille de yararlı ve gerekli olması değil farklı olmasıdır. Yani temel de ısınmak veya korunmak için modaya ihtiyacımız yoktur. Ama insanoğlunun güzel ve çekici olmaya, kişiliğine ve stiline giydiği şeylerle belirtmeye olan ihtiyacını moda karşılar.
Moda, genelde sanayi sonrası çağa özgü bir olgu olarak düşünülse de gerçekte çok eskilere dayanır. İnsanların yaşama tanıklık eden belgeler ve kalıntılar yaşamın bir moda sergisine benzediğini göstermektedir.
Modayı konu alan eserlerin büyük bir bölümü giyimi, her şeyden önce de kadının giyimini işlerler . karikatüristlerin ele aldıkları bir konudur; yeni bir modanın çıktığını gören kadın, kocasına “ GİYECEK HİÇ BİR ŞEYİ” olmadığını söyler. İktisatçıların olduğu gibi kamuoyunun gözün dede moda büyük ölçüde “ kadınca bir gariplik” tir. Aralıksız biçimde yenilendikleri için hep canlı kalan bütün bir mesleki etkinlik insan ilişkilileri, efsane ve kuşkusuz büyük mali çıkarlar dünyası yaratan da moda olmuştur. Ne var ki moda, kadının örtünmesi yada soyunması ile sınırlanmaz. Doğrusu, moda toplumsal yaşamın her alanına karışır. Günümüzde, beslenmeden konuta, otomobillerde ilaçlara, şarkılardan tatil tasarılarına varıncaya kadar, bütün tüketim davranışları modanın damgasını taşır. Giyside elbise, moda kavramının kucakladığı bütün içinde çok küçük yer kaplar.
Geleneksel toplumlarda moda yoktur. Giysiler belirli rolleri belirtir; herkes kendi yaşına, cinsiyetine, toplum içindeki durumuna, işine uygun olanı giyer. Olabilecek değişiklikler son derece önemsizdir. Kişisel yorumlarda bütünü sürekliliğini bozmaz.
Moda, gerçek anlamda, ancak değişmeye inanan, değişme yoluna girmiş toplumlarda ortaya çıkar. Bu nedenle de bir yandan ekonomiye bir yandan da toplumsal yapıya sıkı sıkıya, ama hareketli ( değişken ) biçimde bağlıdır. Uzun zaman boyunca, moda nüfusu ancak çok küçük bir bölümünü ilgilendiren bir olgu olarak kalmış, seçkinlere özgü olmuştur.
Moda, toplumların, geleneklerin, olayların bir büyülü aynasıdır. Savaşlar, barışlar, buluşlar, sanat olayları modayı her açıdan etkilemiştir.
Döşemelik kumaştan ev eşyalarına, mücevherlerden parfüme, otomobilden televizyona, şarkılardan romanlara kadar her şeyin ayrı modası vardır.
Sonuç olarak, Dünyada modası geçmeyecek tek şey maalesef kot pantolon ve insanların modaya uyma dürtüsüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder